Skip to main content

4 vormen van jobcrafting

06/01/2023

Wil je met jobcrafting aan de slag, maar weet je nog niet hoe? Deze vier vormen van jobcrafting geven je een duidelijk beeld van hoe je bepaalde functies binnen je bedrijf kunt aanpassen.

  • Taakgerichte jobcrafting:

Stel jezelf de volgende, simpele vraag: geven de taken die de medewerker op vandaag uitvoert wel nog voldoende energie? Ga je dit uitdiepen? Dan doe je aan taakgerichte jobcrafting.

  • Relationele jobcrafting:

Bij relationele jobcrafting ga je het takenpakket en de jobsinhoud zo aanpassen dat de werknemer zich op relationeel vlak goed voelt binnen het bedrijf of de organisatie. Stel volgende vragen: hoe staat de medewerker in relatie met anderen en hoe voelt die persoon zich daarbij? Het kan hierbij gaan om interne relaties tussen bijvoorbeeld collega’s, maar ook over de relatie tot leveranciers en klanten. Vb: Een operator werkt dagelijks met machines, maar mist het contact met collega’s. Krijgt deze persoon energie van het coachen van mensen? Dan kan hij of zij ingeschakeld worden voor de onboarding van nieuwe collega’s aan bepaalde machines.

  • Contextuele jobcrafting:

De omgeving waarin mensen werken kan ook een invloed hebben op hun prestaties. Een concreet en actueel voorbeeld hiervan is thuiswerk. De voorbije jaren moesten heel wat werknemers (noodgedwongen) thuiswerken. Voor sommigen was en is dit een echte meerwaarde, anderen vinden het net leuker om op kantoor te werken. Dit kun je ook aanpassen bij contextuele jobcrafting.

  • Cognitieve jobcrafting:

Bij cognitieve jobcrafting ligt de focus op de perceptie van het werk. Zonder de jobsinhoud aan te passen, verandert de werknemer de manier waarop hij of zij het werk ervaart en interpreteert. De taken en verantwoordelijkheden van de medewerker blijven dezelfde, maar ze krijgen een andere betekenis.

Om het duidelijker te maken, bekijken we even het voorbeeld van de recruiter. Een recruiter zoekt de juiste match voor kandidaat en bedrijf. Als je het op deze manier verwoordt, dan lijkt de inhoud van de job vrij sec. Maar als je een recruiter ziet als iemand die het verschil kan maken in het leven van mensen, dan krijgt de jobinhoud plots een hele andere betekenis. Een goede job zorgt er immers voor dat mensen zich gelukkig voelen, kunnen investeren in de toekomst door bijvoorbeeld een woning aan te kopen, budget te hebben om kinderen te onderhouden,… Als recruiter help je bedrijven ook te groeien. Zo geef je werkgevers meer financiële zekerheid of kunnen ze meer tijd investeren in hun eigen sociaal leven.

De focus leggen op de waarde en betekenis van een functie kan een wezenlijk verschil maken. Cognitieve jobcrafting helpt je hierbij stil te staan.

Op welke manier wil jij ‘jobcraften’ in je bedrijf of organisatie? Welke manier van jobcrafting lijkt zinvol voor jou?