Jobcrafting = meer werkgeluk én meer rendement
Is het zoeken naar externe kandidaten voor jouw openstaande functie geen oplossing? Of voel je de druk en stress in je bedrijf stijgen door een nijpend personeelstekort?
Vorige week vertelde ik je hoe jobcarving de werkdruk kan verlagen zonder extra personeelskosten en mét meer gemotiveerde werknemers. Wil je weten hoe zich dit in de praktijk vertaalt? Scroll dan even terug op mijn pagina.
Vandaag vertel ik je graag iets meer over jobcrafting. Waarom? Omdat jobcrafting een positieve invloed op het welzijn en de motivatie van je werknemers heeft. Het zorgt ervoor dat medewerkers minder snel uitvallen of afscheid moeten nemen van het bedrijf bij functiewijzigingen. Geweldig toch? Je haalt niet alleen de druk van de ketel in je bedrijf, je werkt samen met medewerkers die zich goed voelen.
Wat is jobcrafting nu juist?
Bij jobcrafting pas je het takenpakket aan volgens de interesses, talenten, behoeftes en kennis van de medewerker. Je bekijkt waar de werknemer goed in is en wat die persoon energie geeft. Wat die medewerker energie kost, kan een andere werknemer misschien energie geven en zo bouw je op de sterktes van elke werknemer. Je gaat sleutelen aan functies om het werkgeluk van je werknemers te verhogen. En meer werkgeluk = efficiënter werken, meer rendement en minder uitval.
Wat je ook kunt doen is je personeel aanmoedigen zelf na te denken over hun jobinvulling. Je geeft je personeel zo meer vertrouwen en autonomie. En als werkgever creëer je een stevig bedrijf of organisatie met solide schakels.
Hoe stevig staat jouw bedrijf? Heb jij de juiste werknemers op de juiste plaatsen? Zo neem je de functies binnen je bedrijf onder de loep. ?
- Maak een lijst van een 10-tal taken die tot het takenpakket behoren.
- Rank die lijst zodat bovenaan de taken staan waaraan de meeste tijd besteed wordt en onderaan de minste.
- Noteer op een post-it welke taken veel of weinig energie kosten en plaats die op een diagram waarbij links de minst boeiende taken staan en rechts de energiegevers.
- Evalueer welke taken de meeste en/of minste tijd kosten en of dit de taken zijn die energie geven of net niet. Zijn dit de taken die links of rechts op het diagram staan?
- Ga na of er een mogelijkheid is om die taken aan te passen.
Uiteraard is het zo dat DE perfecte job niet bestaat. De ene taak is leuker dan de andere. Dat is onoverkomelijk. Maar als je ziet dat de meeste tijd gespendeerd wordt aan taken die de collega echt veel energie kosten, dan heb je grotere kans dat deze persoon (snel) uitvalt of het bedrijf verlaat. Met bovenstaande tip kun je tijdig ingrijpen.
Wil je dit graag toepassen in je bedrijf, maar weet je niet hoe? Stuur me een bericht en ik help je verder.