Skip to main content

De STARR-methode

06/01/2023

Sollicitaties Blog 6

Wil je niet langer tijd verliezen met het stellen van honderden zinloze vragen tijdens je sollicitatiegesprek? Ben je benieuwd hoe je met een simpele, maar effectieve methode meteen kunt peilen naar de competenties van je toekomstige medewerker en zo direct weet welk vlees je in de kuip hebt? Lees dan onmiddellijk verder.

In mijn vorige posts ontdekte je het onderscheid tussen hard skills en soft skills. In een sollicitatiegesprek is het belangrijk naar beiden te polsen. Samen vormen ze de competenties van je kandidaat. Die competenties geven weer of een medewerker in een dagelijkse werksituatie de juiste kennis, vaardigheden en attitudes heeft om een taak te volbrengen.

Competenties worden zichtbaar in het concrete gedrag van een medewerker. Maar hoe kun je nu via een sollicitatiegesprek polsen of je kandidaat over de juiste competenties beschikt?

Er bestaan verschillende manieren maar deze is heel eenvoudig! Ken je de STARR-methode al? Met deze methode breng je het gedrag van je potentiële collega meteen en heel eenvoudig in kaart. STARR staat voor Situatie + Taak + Actie + Resultaat + Retentie

Stel dat je wil nagaan of je kandidaat over de nodige commerciële skills beschikt. Dan ga je zo te werk →

Situatie: vertel me eens wat meer over jouw grootste commercieel succes?

Taak: wat was daarin jouw functie/taak precies?

Actie: welke actie heb je toen ondernomen? Wat heb jij toen gedaan om tot het resultaat te komen?

Retentie: was jij tevreden met je aanpak? Wat vond je goed of wat zou je volgende keer anders doen?

Gebruik deze methode en je wordt een ster in het voeren van sollicitatiegesprekken die je zonder moeite een nieuwe, bekwame collega opleveren. Ga jij deze methode vanaf nu toepassen?