Skip to main content

Vermeld je het loon in een vacature?

31/05/2023

Stuur je hoopvol je vacature uit, maar blijven de reacties en sollicitaties uit? Wil je weten hoe je meer geschikte sollicitanten aantrekt met je vacature?

Het loon, een gevoelig topic. Nochtans blijkt dit één van de cruciale factoren te zijn bij werkzoekenden om al dan niet op een vacature te reageren. Uit onderzoek blijkt dat je maar liefst 42% meer sollicitaties ontvangt als je concrete informatie over het loon meegeeft in een vacature.

Vermeld je het nu wel of toch niet op je vacature? Velen blijven hierover twijfelen. Laten we eens enkele veelvoorkomende stellingen onder de loep nemen.

→ Het loon is bij ons bespreekbaar, we willen daar geen bedrag op plakken.
→ We willen geen ongenoegen in ons huidig team.
→ Het basisloon ligt bij ons laag maar dit wordt sterk verhoogd door ons aantrekkelijk bonussysteem.
→ Wij zetten in al onze vacature dat we een aantrekkelijk loonpakket aanbieden met tal van extralegale voordelen.

Kloppen deze stellingen voor je bedrijf? Dan ben je eerder geneigd vaag te blijven over het loon in je vacature.

Waarom vermeld je het loon best op je vacature? Hieronder 4 tips die je meteen kan toepassen!

Al eens nagedacht over de uitstraling van je bedrijf, welke waarden je precies wil uitdragen?

Als je trots bent op de open en transparante bedrijfscultuur, vermeld dan zeker het loon op je vacature. Het loonpakket vermelden in een vacature zal je niet alleen meer sollicitaties opleveren, je trekt er meteen ook de JUISTE kandidaten mee aan. Yes! Dit bespaart jou heel wat tijd bij het voeren van sollicitatiegesprekken. Je hebt namelijk geen zin om uren te praten met potentiële kandidaten om dan te concluderen dat het loon een dealbreaker is.

Wat doe je best voor de publicatie van je vacature?

→ Denk na over het minimum- en maximumloon.
Een loonindicatie is vaak al voldoende om kandidaten over de schreef te trekken en te laten solliciteren op je vacature.

→ Neem je huidig loonbeleid onder de loep.
Het is naïef te denken dat collega’s onderling niet over hun loon praten. En als dan blijkt dat de nieuwe collega een pak meer verdient dan de collega die reeds 5 jaar in dienst is, dan ben ik er vrijwel zeker van dat je binnenkort een nieuwe openstaande vacature hebt…. Regelmatig updaten is dus de boodschap!

→ Vermeld een aantrekkelijk bonussysteem.
Ligt je basisloon eerder laag, maar heb je een aantrekkelijk bonussysteem? Zet dit dan ook zo in je vacature. Gedreven salestijgers gaan voor die extra’s en zullen dan ook alles op alles zetten om de bonus binnen te halen.

→ Wees specifiek!
Wat bedoel je met ‘aantrekkelijk loonpakket met tal van extralegale voordelen’? Dit zegt helemaal niets. Wees concreet. Wat mag men verwachten van die extralegale voordelen? Zijn dit maaltijdcheques van 3.5€ of 8€? Is dit een groeps – en of hospitalisatieverzekering, netto vergoeding,…?

Trek nieuwe kandidaten met concrete en heldere informatie.