Skip to main content

Hoe vind je de juiste persoon op de juiste plaats binnen je bedrijf?

06/01/2023

Hoe vind je de juiste persoon op de juiste plaats binnen je bedrijf?

Door een functieprofiel op te stellen!

Een functieprofiel dient als kompas door het hele rekruteringsproces heen. Van de opmaak van je vacature en het bepalen van een correct salaris tot de sollicitatiegesprekken en eventueel exitgesprekken: het functieprofiel is je leidraad en zorgt voor focus tijdens de rekrutering.

Hoe stel je een functieprofiel op?

Denk even na over de kennis, competenties en persoonlijkheid die binnen de functie, het bedrijf én binnen het team zullen passen.
Blijf hierbij realistisch. Maak een onderscheid tussen ‘must haves’ & ‘nice to haves’. Deze elementen komen aan bod in je functieprofiel: taken, verantwoordelijkheden, minimale opleiding of ervaring, plaats in het team of bedrijf, competenties (hard skills en soft skills), persoonlijkheid en arbeidsvoorwaarden (duur, uurrooster, salaris,…)

Hierna zet je de kenmerken en karaktereigenschappen die bij het profiel passen op een rijtje.
Bijvoorbeeld: analytisch, cijfermatig, servicegericht,… Gebruik deze woorden zeker in je vacature.

Nu kun je gaan nadenken waar deze profielen zich bevinden.
Bijvoorbeeld: Je bent op zoek naar een junior met kennis van de digitale wereld, social media, Twitter, Instagram,…

Ga na wat een persoon met dit profiel belangrijk vindt in een bedrijf.
Voorbeelden kunnen zijn: autonomie, flexibiliteit, opleiding/training (zowel in de beginfase maar ook door loopbaan heen), loon, een bedrijf dat duurzaam onderneemt,… Vermeld deze informatie zeker in je vacature, maar blijf eerlijk over wat je te bieden hebt.

Tot slot ga je, met je functieprofiel als leidraad, je vacaturetekst zo schrijven dat jouw doelgroep zich aangesproken voelt en solliciteert voor de functie.
Bijvoorbeeld: Als accountmanager zorg je ervoor dat het bedrijf kan groeien door doelgericht te gaan prospecteren. Targets daar leef jij voor. Falen is geen optie.