Skip to main content

Wat zijn hard skills?

06/01/2023

Sollicitaties Blog 4

Een goed sollicitatiegesprek voeren? Competentiegericht interviewen? Dat is zicht krijgen op de hard skills en de soft skills van je potentiële kandidaat.

Wat zijn nu die hard skills?

Het zijn simpelweg alle vaardigheden en kennis die een medewerker nodig heeft om de job te kunnen uitvoeren. Het is bijvoorbeeld de expertise die je door opleidingen, trainingen of jarenlange ervaring opgebouwd hebt als project manager of het zijn de technische skills die je nodig hebt als elektricien.

Bij het voeren van een sollicitatiegesprek kun je snel nagaan of je kandidaat over de juiste hard skills beschikt. Hard skills zijn namelijk gemakkelijk meetbaar of aantoonbaar via een attest of diploma. Denk maar aan een rijbewijs CE of een heftruckattest. Hard skills zijn daarnaast ook objectief: je kan iets of je kan het niet. Verder kan jouw kandidaat via eerdere ervaringen ook aantonen of die een bepaalde vereiste hard skill onder de knie heeft.

Hoe kun jij als interviewer eenvoudig nagaan of iemand wel degelijk over de juiste hard skills beschikt? Test de kandidaat door specifieke vragen te stellen. Aan een elektricien kun je bijvoorbeeld naar het verschil tussen eenfasig en driefasig vragen en in welke situatie die gebruikt wordt. Tip: zorg dat je het antwoord op je vraag natuurlijk zelf ook kent. ;)

En over die soft skills heb ik het een volgende keer, want ook die kunnen allesbepalend zijn bij de selectie van jouw nieuwe collega.