Zo trek je meteen de juiste kandidaten aan voor je vacature

06/01/2023

Je hebt een nieuwe medewerker nodig. In je hoofd beeld je je de ideale kandidaat in. Je stelt je vacature op en zet hem online. Een week later? Teleurstelling. Je kan de sollicitaties op één hand tellen. En bij het bekijken van de kandidaturen merk je op dat de sollicitanten niet binnen je bedrijf passen. Hoe komt het dat je vacature de verkeerde personen aantrekt?

Verlies geen tijd meer met het zoeken naar de ideale kandidaat. Met deze tips trek je via je vacature meteen de juiste personen aan:

?Trigger de kandidaat onmiddellijk

Zet meteen de juiste toon en zorg voor een eerste alinea die triggert om verder te lezen. Dit doe je door direct te communiceren. Gebruik actieve zinnen: Goed → Je bent verantwoordelijk voor …. Te vermijden → Je wordt verantwoordelijk gesteld voor ….

Inspiratie nodig? Hieronder een voorbeeld: Junior dossierbeheerder: Krijg jij ook energie van het werken met cijfers? Hou jij ervan deadlines te behalen? Geeft het helpen van ondernemers jou een warm gevoel? Dan ben jij de persoon die wij zoeken.

?Vermijd éénrichtingsverkeer

Twee voorbeelden:

→ Jij bent het gezicht van ons bedrijf. Door jouw stralende glimlach zorg jij ervoor dat bezoekers zich onmiddellijk welkom voelen in ons bedrijf.

of

→ Wij zoeken iemand die zal instaan voor het onthaal.

Welke omschrijving trekt je het meeste aan? Ik hoop dat je voor optie 1 kiest. Via actieve zinnen zien kandidaten in deze vacature meteen de meerwaarde van de job in. Je geeft ze het gevoel dat ze iets voor het bedrijf kunnen betekenen.

Tip: verdiep je in de persoon die je zoekt en stem hier de vacature op af. Vermijd de ik- of wij-vorm. “Wij zoeken iemand die …” klinkt niet uitnodigend.

? Wees open en geef voldoende informatie

Maak duidelijk in welk bedrijf kandidaten terecht komen: bedrijfscultuur, kernwaarden, arbeidsvoorwaarden. Zo toon je wat je verwacht en zullen kandidaten die niet binnen het bedrijf passen minder snel geneigd zijn te solliciteren.

Geef mee wat jou als werkgever uniek maakt. Ook dit triggert de juiste kandidaten.

En als laatste, denk aan het praktische!

→ Loon: Vacatures die een concrete loonindicatie geven, krijgen 52% meer sollicitanten. Geef niet enkel de loonvork mee, maar ook het volledige loonpakket. Zo krijg je een betere matching. Het is tijdverlies om kandidaten te ontvangen die op het einde van het gesprek niet akkoord gaan met het pakket.

→ Thuiswerk: geef aan of thuiswerk bij het pakket hoort en om hoeveel uren het gaat. De zoektocht naar vacatures met termen als ‘thuiswerk’ stijgt. Speel hierop in.

© Talent Expert - Spermalieweg 6 8340 Sijsele - Powered by GESELLE.be.
Volg ons —