Skip to main content

Hoe run je je bedrijf efficiënt en duurzaam?

06/01/2023

Is het zoeken naar externe kandidaten voor jouw openstaande functie geen oplossing? Dan zijn jobcarving en jobcrafting een mogelijkheid voor je bedrijf. Hoor jij het in Keulen donderen? Geen probleem. Ik geef je graag wat meer info.

Onze maatschappij vergrijst. Er heerst steeds meer arbeidskrapte. De samenleving evolueert en moderniseert altijd maar sneller. Terwijl oude beroepen verdwijnen, ontstaan nieuwe functies die andere competenties vereisen. We moeten meer met minder.

Dit zorgt voor problemen op vlak van HR, want…

  • bedrijven kampen met een tekort aan medewerkers.
  • de werkdruk en stress op het werk ligt hoog door onderbezetting.
  • de hoge werkdruk zorgt voor een grotere uitval.
  • ziekteverzuim stijgt enorm.

Jobcarving en jobcrafting als oplossing

Vind je geen personeel voor je opstaande functie? Voel je de druk ook in je eigen bedrijf stijgen? In plaats van nieuwe werknemers te zoeken, ga je via jobcarving en -crafting binnen je bedrijf aan de slag met je werknemers en functies.

Het kost wat moeite en energie, maar op lange termijn leveren jobcrafting en -carving je als werkgever meer tijd en geld op. Je gaat als werkgever de puzzelstukjes anders leggen, waardoor je een solider bedrijf met stevige fundamenten krijgt. Of je geeft je medewerkers de ruimte om hierin de lead te nemen. Op die manier bevorder je de autonomie en de betrokkenheid van het team.

Wat is jobcarving?

Bij jobcarving ga je een functie opknippen in twee categorieën: gespecialiseerd werk en uitvoerend werk. Op die manier laat je specialisten enkel het gespecialiseerd werk verrichten. Voor het uitvoerend werk, dat doorgaans door een groter aantal mensen verricht kan worden, kun je een vacature uitschrijven of een huidige werknemer opleiden.

Nog niet helemaal mee? Hier een praktijkvoorbeeld:

Een logistiek bedrijf heeft 8 heftruckchauffeurs in dienst en is nog op zoek naar een extra ervaren heftrucker. Tijdens de jobanalyse wordt opgemerkt dat de huidige heftruckchauffeurs ook instaan voor het opruimen en poetsen van de werkruimte, wegbrengen van karton,… Indien die taken worden weggenomen van de heftruckchauffeur kan een nieuwe vacature worden opgesteld voor een onderhoudsmedewerker. De kost zal een stuk lager liggen dan het aanwerven van een nieuwe collega heftruckchauffeur. Op die manier werk je aan een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering.

Benieuwd naar jobcrafting? Volgende week vertel ik je er met veel plezier meer over.