Skip to main content

Wandeljobdates

05/06/2023

De coronaperiode heeft ons werkleven op z’n kop gezet. Hoewel een terugblik op die tijd ons niet altijd vrolijk stemt, heeft de gebeurtenis ons verplicht om out-of-the-box te denken en heeft het ons ook heel wat moois gebracht. Zo ontstonden er bijvoorbeeld innovatieve manieren van solliciteren.

Laat ik je vandaag meenemen in een vernieuwende vorm van solliciteren: de openluchtsollicitatie! Tijdens de coronaperiode ontstond deze vorm van solliciteren als antwoord op de online meetings. In vele gevallen is een online sollicitatiegesprek zeker handig. Je klapt je laptop eender waar open en kan je gesprek meteen voeren. Maar helaas is niet iedereen fan van het online gegeven en kan het ook een afstand creëren. Weet dus dat je bepaalde kandidaten kunt afstoten met online sollicitatiegesprekken. Ook een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek op kantoor brengt bij kandidaten vaak stress met zich mee. Een “wandeljobdate” biedt hier een alternatief.

Een moderne manier van solliciteren is dus een openluchtgesprek voeren, al wandelend. Het geeft je de kans om kandidaten op een laagdrempelige manier te leren kennen. Een groot voordeel is dat de buitenlucht en een wandeling in ‘t groen automatisch voor een ontspannen en ongedwongen sfeer zorgen. Zo krijg je tijdens een gesprek in openlucht veel sneller de menselijke kant van een kandidaat te zien.

Hoe kan een wandelsollicitatie zeker slagen?
→ Print op voorhand het CV van je kandidaat uit. Zo kun je die tijdens de wandeling raadplegen waar nodig.
→ Beslis op voorhand welke vragen je zult stellen. Schrijf ze desnoods op een briefje of op het CV van je kandidaat. Zo ben je voorbereid en loop je minder kans om off-topic te gaan.
→ Niet onbelangrijk: verwittig je kandidaten dat je het gesprek in openlucht zult voeren.