Skip to main content

Waarom vertrekken medewerkers?

05/06/2023

Waarom vertrekken je medewerkers?

Je bent enorm tevreden over je medewerker. Hij komt enthousiast over en brengt steeds sfeer op de werkvloer. Heb je vragen of een nieuwe opdracht, dan staat hij paraat. Toch kondigde hij vorige week plots aan dat hij het bedrijf verlaat. Dit had je niet zien aankomen…

Je piekert al de hele week. Wat heb je gemist? Heerst er meer ontevredenheid in het bedrijf dan je op het eerste gezicht kan opmerken? En zal hij anderen inspireren het bedrijf ook te verlaten? Dit wil je absoluut vermijden!

Belangrijk is dus om niet bij de pakken te blijven zitten en na te gaan waarom de medewerker vertrekt. Je kan op voorhand al een inschatting maken van de reden van vertrek.

Gaat het om: … ?

– loon en voordelen.
– een te hoge werkdruk, wat zorgt voor een disbalans tussen werk en privé
– weinig steun op de werkvloer of weinig erkenning
– verveling en de behoefte aan iets nieuws: als er binnen het bedrijf geen andere carrière- of groeimogelijkheden zijn, is de kans groot dat de medewerker vertrekt.
– ontevredenheid over het management of de bedrijfscultuur, weinig aansluiting bij de toekomstvisie van het bedrijf.

Vooraleer je de hele werking omgooit, raad ik je aan zo snel als mogelijk een “vertrekgesprek” in te lassen. Zo kun je de exacte reden van vertrek achterhalen. Je biedt een luisterend oor aan je medewerker, je bespreekt de vertrekvoorwaarden, maar je onderzoekt meteen ook de groeikansen binnen je bedrijf.

Na het “vertrekgesprek” kun je de focus leggen op strategieën om je medewerkers te behouden en de werktevredenheid te verhogen en te bouwen aan een SAMEN-werking waarin een win-win voor beide partijen centraal staat.